Visie

Als trainer/coach ben ik werkzaam geweest bij diverse clubs in de Verenigde Staten, Nederland, Roemenie en Japan en sinds juli 2019 voor INTER Milan in Antwerpen (B) als Academy Coach. Hieruit is mijn VISIE ontstaan. Met deze visie ben ik van mening dat de Impact4Soccer Methode, of welke andere methode dan ook, meer resultaat zal opleveren bij de talentontwikkeling van jeugdspelers. 

Profclubs waar ik werkzaam ben geweest, of nog werkzaam ben;

RJO PSV/Eindhoven
INTER Academy

Visie

1. De kwaliteit van de jeugdtrainer; zodra een speler zijn passie voor het voetballen verliest, is het fundament voor een optimale talentontwikkeling weg. De inhoud (kennis) waarover je als jeugdtrainer beschikt, en je sociale competenties bepalen in hoeverre je spelers beter kan maken. Dus niet alleen je reputatie of behaalde diploma’s. Het is natuurlijk meegenomen dat je op een bepaald niveau gespeeld hebt, maar een goed paard maakt nog geen goede ruiter. 

Sonny Silooy Ajax Amsterdam
Dayton Dutch Lions met o.a. Sonny Silooy (Ajax Coaching Academy).

2. De kwaliteit van trainingen; spelers moeten continu en leeftijdspecifiek worden uitgedaagd om zelf oplossingen te vinden in trainingen. Deze trainingen horen veel variaties te bevatten. Dit om verveling en dus een stagnerende ontwikkeling te voorkomen. Er moet een goede balans zijn tussen het aanbieden van structuur en variatie, want voor het zelfvertrouwen van een speler is het belangrijk dat deze zijn/ haar progressie kan zien en voelen. 

Spelers die over goede cognitieve vaardigheden en een goede spelintelligentie beschikken kunnen sneller en beter anticiperen op steeds veranderende voetbalsituaties. Daarmee kunnen zij het verschil maken op gebied van tijd en ruimte, welke cruciaal zijn in het moderne voetbal. Natuurlijk moeten zij ook beschikken over goede technische vaardigheden, een goede voetbalconditie en mentaliteit, maar goede moderne trainingen kunnen niet zonder cognitieve input. Vanuit de Impact4Soccer Methode wordt voetballen holistisch benaderd. Techniek moet functioneel zijn en heeft altijd een relatie met tactiek, want een passeerbeweging maken om de beweging zorgt ervoor dat spelers de transfer naar de wedstrijd niet kunnen maken. Het kost daarbij nog ontzettend veel energie! 

Het doel van voetballen is niet balbezit of schijnbewegingen maken, maar het winnen van de wedstrijd door meer doelpunten te maken dan de tegenstander. Dit kan alleen worden gerealiseerd als spelers ook worden getraind en gecoacht op richting. Dus niet alleen positie, moment en snelheid. 

Clubul Sportiv Universitatea Craiova met o.a. Ovidiu Stinga (PSV). Het seizoen waarin het kampioenschap werd behaald en promotie naar de Roemeense Eredivisie.

Teveel talent gaat verloren door te vroeg scouten; uit onderzoeken van o.a. der Deutsche Fussball Bund (DFB) komt naar voren dat de meeste “toptalenten” vroegtijdig afvallen. Het percentage van spelers onder de 12 jaar is maar liefst 99%. Er wordt teveel gekeken hoe jeugdspelers op dat moment presteren “High performers” en niet op potentie “High potentials”. Scouten op potentie is ook ontzettend moeilijk! Het is tot 13 jaar bijna niet te voorspellen. Feit is dat er teveel talent verloren gaat. Spelers die niet worden opgemerkt, door bijvoorbeeld het “geboortemaand effect” en “laatrijpers”, krijgen minder goede trainers en minder goede trainingen. Zij kunnen daardoor eigenlijk niet meer aanhaken. 

voetbalclinic
Internationale samenwerking bij INTER Academy tussen Dennis Meier en Guiseppe Fonseca