Specialisten bij Liverpool FC

Twee weken geleden kwam Liverpool FC met het nieuws dat men een “Ingooi Coach” had aangesteld. Dit op parttime basis overigens. De Deen Thomas Gronnemark is met 51,33 meter, houder van het wereldrecord ingooien. Dat nieuws werd door de 62-jarige ex-prof Andy Gray meteen met de grond gelijk gemaakt. Sarcastisch reageerde hij daarop “misschien word ik wel de eerste aftrap coach?”. Wij als Nederlanders zullen daar in eerste instantie misschien ook onze bedenkingen over hebben? Amerikanen daarentegen zullen er niet raar van opkijken. In het American Football is het de normaalste zaak van de wereld, dat een manager een groot team aan specialisten om zich heeft.

specialisten voetbaltraining

Toen ik in Ohio woonde bezicht ik regelmatig wedstrijden van de Cincinnati Bengals. Een grote technische staf is daar de normaalste zaak van de wereld. In Topsport maken details het verschil! Neem je mensen aan omdat het vrienden zijn of omdat ze het verschil kunnen maken?

Cultuur en cognitieve dissonantie, waar ik vorige week over schreef, zijn medebepalend in het vormen van meningen over gebeurtenissen waar we niet bekend mee zijn. Iedereen heeft natuurlijk het recht op zijn eigen mening en je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn. Gebeurtenissen kun je ook niet altijd zwart/wit, goed of fout zien.

Liverpool trainer Jürgen Klopp wordt uiteindelijk, net als andere toptrainers, afgerekend op zijn resultaten. Niet voor niets is zijn motto “Hauptsache 3 Punkte”.  Hoe hoger het niveau waarop je als trainer actief bent, hoe belangrijker details zijn om het verschil te kunnen maken. Ieder procent aan potentie van het team, en het individu, wil je eruit halen. Dit staat in directe relatie met de teamprestaties en het financieel vermogen van een club. Gronnemark was eerder al succesvol bij FC Midtjylland, Schalke 04 en Herta BSC. De Europese successen van FC Midtjylland, waaronder de overwinning op Manchester United in 2016, werden mede toegedicht aan de meerwaarde van Gronnemark.  Hij heeft zijn meerwaarde ook direct aan Klopp laten zien tijdens de 2-1 overwinning van Liverpool op Leicester. Series lange inworpen zorgden continu voor gevaarlijke situaties.

specialisten voetbaltraining

(Foto: switch on sport)

Omgekeerd evenredig zijn dit soort details op lager niveau minder belangrijk. Je hebt altijd (jeugd)trainers die teveel met randzaken bezig zijn. Als je maar twee keer per week traint zul je keuzes moeten maken. Natuurlijk moet je, vanaf een bepaalde leeftijd, ook aandacht schenken aan spelhervattingen waaronder het ingooien. Er wordt namelijk nogal wat balverlies geleden na een inworp. Echter hoeveel tijd wil je aan randzaken besteden ten opzicht van hoofdzaken? Wat heb je aan fysiek sterke spelers die ver kunnen ingooien, maar wedstrijden verliezen omdat ze niet balvast zijn of geen positiespel kunnen spelen? Een goede trainer kan zijn visie aanpassen aan het niveau van zijn spelers.

Avatar

Over Dennis Meier

Dennis Meier is actief als individuele trainer voor amateur en profvoetballers. Expert Team Member Cognitive Training Germany | RJO PSV/ Eindhoven | Dayton Dutch Lions | CSU Craiova |
Dit bericht is geplaatst in Aanvallen, Algemeen. Bookmark de permalink.