Waarom je vooral niet moet schreeuwen

Schreeuwen langs de lijn of in de kleedkamer, je ziet het regelmatig gebeuren als spelers niet doen wat ouders en trainers graag willen zien. Met schreeuwen bedoel ik niet dat je iemand wilt waarschuwen voor bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie, maar bij corrigerend gedrag. Vooral trainers denken daarmee een bepaalde autoriteit uit te stralen, maar laten aan hun spelers vooral onmacht en zwakte zien. Ouders zouden zich sowieso niet moeten bemoeien met het geven van tactische aanwijzingen aan hun kinderen. Zij kunnen zich, in het belang van hun kind, beter beperken tot puur aanmoedigen.

Schreeuwen Coaching Training

Schreeuwen kan dezelfde soort symptomen veroorzaken als bij fysiek straffen. Verhoogde niveaus van angst, stress en depressie. Deze kunnen gepaard gaan met toenemende gedragsproblemen.

Hoewel iedereen eigenlijk goed weet dat schreeuwen niet helpt, komt het toch vaak voor. Schreeuwen is een reactie van iemand die eigenlijk niet weet hoe hij het anders moet doen. Door te schreeuwen denken we verandering te bewerkstelligen, maar schreeuwen is geen strategie. Het is niets meer dan het loslaten van een lading emotie. Op het moment van schreeuwen staat men ook niet stil bij de mogelijke gevolgen. Uit onderzoek komt naar voren dat schreeuwen dezelfde soort symptomen kan veroorzaken als bij fysiek straffen. Denk daarbij aan verhoogde niveaus van angst, stress en depressie. Deze kunnen gepaard gaan met toenemende gedragsproblemen. Dan is er nog de directe relatie tussen stress en blessures.

Ik heb gelukkig met veel goede coaches mogen samenwerken, maar in een geval was het gedoemd om te mislukken. Deze trainer was zo overtuigd van zichzelf, en gesteund door zijn vele diploma’s, dat hij compleet voorbij ging aan datgene wat de spelersgroep nodig had. Een jonge en onzekere spelersgroep die al wat klappen hadden gekregen en niet hun eigen mening durfden te verkondigen. Door zijn autoritaire en agressieve manier van coachen gingen spelers met knikkende knieën het veld op. Lichaamstaal zegt ontzettend veel! Vooral introverte spelers zullen nog meer in zichzelf gekeerd raken en niet meer buiten hun comfortzone komen. Angst zorgt voor twijfels bij het maken van beslissingen. Zal ik het duel aangaan of ik pass de bal maar snel door anders krijgen we weer een maniak te zien in de kleedkamer? Gemaakte fouten in het veld werden direct schreeuwend en tierend afgestraft. Het ontwikkelen van teamprocessen en creativiteit kun je vervolgens vergeten. Voor feedback stond hij niet open. Sterker nog, als je hem feedback gaf voelde hij zich niet gesteund. Hij luisterde niet naar de inhoud, maar reageerde met “Jij denkt dat je de wijsheid in pacht hebt”. Maandenlang werd er geëxperimenteerd met verschillende opstellingen, spelers op andere posities neerzetten, enzovoorts. Niets werkte natuurlijk en  logisch dat de club het hele seizoen in de degradatiezone heeft gezeten, terwijl de oplossing zoveel dichterbij lag dan hij dacht. Ook uit negatieve ervaringen kun je leermomenten halen voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Coaching Schreeuwen Zelfreflectie

Kunnen luisteren is een belangrijke competentie om tot een goede zelfreflectie te komen.

 

Zelfreflectie

Een van de belangrijkste competenties voor volwassenen, en cruciaal voor trainers, is zelfreflectie. We verwachten van spelers wel dat ze een goed beeld van zichzelf hebben, maar heb jij als trainer een goed beeld van jezelf? Als je er voor openstaat, laten mensen om je heen continu feedback aan je zien. Om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te blijven werken ben ik dit seizoen bij een club aan de slag gegaan onderin in de vijfde klasse. Niemand begreep waarom ik op dat niveau aan de slag wilde gaan. Dat hoeft ook niet, zolang ik het maar begrijp. Je kunt de beste denkwijze over voetballen hebben, maar als je geen rekening kunt houden met je spelersgroep bereik je niets. Hoe kan je er als trainer voor zorgen dat bepaalde voetbalhandelingen en voetbalgedrag een gewoonte worden? Hoe kan je ervoor zorgen dat spelers stappen in hun ontwikkeling kunnen maken zonder alleen maar te kijken naar de einduitslag van een wedstrijd? Hoe kan je spelers helpen om bewuster te worden van hun eigen leerproces? Schreeuwen is in ieder geval niet de oplossing.

 

Avatar

Over Dennis Meier

Dennis Meier is actief als individuele trainer voor amateur en profvoetballers. Expert Team Member Cognitive Training Germany | RJO PSV/ Eindhoven | Dayton Dutch Lions | CSU Craiova |
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.