Investeer in Persoonlijke Ontwikkeling

Als coach, of je nu met jeugd werkt of volwassenen, ben je altijd bezig met (talent)ontwikkeling. Wat je vaak hoort is “Ik ben bezig om mijn spelers beter te maken”. Vanuit de pet “trainer/coach” die je draagt is dat natuurlijk een logische gedachtegang. Het belangrijkste echter, de menselijke kant, wordt te vaak vergeten of voor lief aangenomen. 

Een linksback bijvoorbeeld is meer dan enkel een nummer 5 met bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Jouw linksback is een uniek persoon met unieke eigenschappen. Het investeren in persoonlijke relaties kost meer tijd en energie dan in puur die nummer 5, maar levert op de lange termijn ook meer op.

privetraining individuele training
Investeren in persoonlijke relaties zorgt voor onderling vertrouwen en prestaties. Dennis Meier als individueel trainer bij profclub CSU Craiova in Roemenie

Dit maakt het trainersvak juist zo boeiend, maar ook veeleisend/uitdagend op andere vlakken die je niet leert tijdens trainerscursussen of spelen op een hoog niveau. Coachen bestaat voor maar 30% uit tactiek, de andere 70% zijn de sociale competenties waarover je als coach (mens) beschikt. Het eerste percentage is wat de mensen langs de lijn zien en hun oordeel op baseren. Dat is ook de reden waarom je als trainer/coach altijd meer informatie hebt en niet direct moet gaan twijfelen door druk of meningen van buitenaf.

Het ontwikkelen van een goede persoonlijke band met spelers is tijdrovend. Appjes, telefoongesprekken, 1 op 1 gesprekken, etc. Als Coach krijg ik dat thuis natuurlijk ook wel eens te horen “Ben je nu alweer aan het bellen?, Heb je weer gesprekken?”. Daarin zul je een goede balans moeten vinden. De tijd die je steekt in het ontwikkelen van persoonlijke relaties betekenen ook niet meteen 3 punten de volgende wedstrijd. Het gaat erom dat spelers vertrouwen krijgen in jouw kwaliteiten, jij in die van hen en zij daardoor in hun eigen kwaliteiten. 

Coachen is voor 30% tactiek en 70% sociale competenties | Julian Nagelsmann

Het investeren in de persoonlijke relatie zorgt automatisch ook voor het tot stand komen van persoonlijke ontwikkelpunten waar de speler zelf achter staat.  Een persoonlijke relatie houdt dus automatisch in dat een speler de ruimte moet krijgen om zijn gedachten of meningen te kunnen geven. Zodra de communicatie nog maar van een kant komt, is er geen sprake meer van openheid en het ontwikkelen van een persoonlijke relatie en het geloof in persoonlijke ontwikkelpunten.

Een speler die speelt op basis van geloof in eigen ontwikkeling doet meer dan een speler die enkel opdrachten uitvoert. Je kunt dit zien, want communicatie is voor 70% non-verbaal. Als alles volgens plan verloopt ben je volgens velen een goede coach, maar in mijn ogen ben je vooral een goede coach als je er staat voor je spelers als het niet goed loopt. Is de intentie en lichaamstaal goed? Dan moet je er zijn voor die speler. Dan maakt die 70% sociale competenties het verschil. Soms kan een duim omhoog steken genoeg zijn om die speler weer in de wedstrijd te krijgen. Als je investeert in persoonlijke relaties weet je wat ieder individu nodig heeft om de juiste prikkels te krijgen. 

Als er een goede persoonlijke relatie is kun je de speler ook gemakkelijker van een eerlijke feedback voorzien. Er zullen namelijk altijd situaties zijn waarin je spelers moet teleurstellen! Hoe beter de persoonlijke relatie en onderlinge inhoudelijke communicatie, hoe groter de kans dat de speler beslissingen zal accepteren en gewenst gedrag zal laten zien ter bevordering van zijn persoonlijke ontwikkeling.

Investeer dus niet in je nummer 5, maar in de mens Pietje of Klaasje die toevallig nummer 5 is. 

 

Avatar

Over Dennis Meier

Dennis Meier is actief als individuele trainer voor amateur en profvoetballers. Expert Team Member Cognitive Training Germany | RJO PSV/ Eindhoven | Dayton Dutch Lions | CSU Craiova |
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Jeugdvoetbal. Bookmark de permalink.