Hoe graag wil je het?

Als (jeugd)voetballer, als (jeugd)trainer, maar ook als mens, hebben we allemaal wensen of doelen die we willen bereiken. Ik schrijf dit bewust, omdat trainer of voetballer zijn slechts een rol of een functie is. Wie je als mens bent of wilt zijn is veel belangrijker en medebepalend in hoeverre je alles uit je rol of functie kunt halen. 

Van veel wensen of doelen komt weinig of niets terecht. Hoe komt dat? Het eerste onderscheid dat je moet maken is een wens loskoppelen van een doel. Een wens is iets waarop je hoopt, een doel bevat acties.

Wie heb je om je heen?

Het halen van je persoonlijke doelen zal niet zonder tegenslag of weerstand gaan. Kijk eens goed naar je directe omgeving. Binnen een negatieve clubcultuur zullen er mensen zijn die je van je doelen willen afpraten. Meestal omdat zijzelf negatief in het leven staan of zelf niet alles hebben gegeven om hun doelen te bereiken. Afgunst, jaloezie, enzovoorts, zorgen voor vertraging als je jezelf laat beïnvloeden. Er zullen talloze situaties zijn die ervoor kunnen zorgen dat je ontmoedigd raakt, je passie verliest, of denkt dat het voor jou niet weggelegd is. 

Als jij je doelen wilt halen moet je vastberaden zijn

Geef jij op na de eerste, vijfde of misschien wel twintigste poging? Stel je dan eens de vraag hoe graag je jouw doel echt wilt bereiken? In mijn persoonlijke begeleiding met spelers werk ik altijd vanuit de groei-mindset. Als volwassen spelers of trainers op het hoogste niveau fouten maken, waarom mag jij dat dan niet? Waarom mag jij geen fouten maken om ervan te leren? Als je gedwongen wordt om binnen je comfortzone te blijven zul je nooit jouw volledige potentie kunnen ontwikkelen en benutten. Het bereiken van je doelen gaat nooit in een opwaartse rechte lijn. 

Je bent als trainer nooit uitgeleerd
Talentontwikkeling - nonlineair

Je inwendige vuur

Je doelen daadwerkelijk halen is meer dan de wil om deze te halen. Je wil zegt tegen jou dat je geen genoegen neemt met “nee”, dat je niet bereid bent om akkoord te gaan met minder, dat je blijft volharden in het volgen van jouw uitgestippelde pad. Je inwendige vuur is jouw brandstof en jouw volledige overtuiging dat jouw doel voor jou is voorbestemd. Als alles om jou heen aangeeft dat het misschien niet gaat lukken, schakel jij door naar een nieuwe versnelling. Dit inwendige vuur is allesbepalend! Ik ga dan ook niet achter een speler aan die excuses of geen zin heeft om te komen trainen. Jij wilt iets bereiken, hoe graag wil jij het? Normale mensen geven op of nemen genoegen met minder, maar jij niet. Jij wilt het hoogste (jouw doel) bereiken, toch?

Geef jij op als een trainer of een bestuur het niet in jou ziet zitten? Geef je op als je niet in het gewenste selectieteam bent gekomen? Geef jij op omdat je een situatie niet eerlijk vindt? Dan wil je het niet graag genoeg. In de voetballerij worden op alle niveaus inschattingsfouten gemaakt als het gaat om wel of geen vertrouwen geven en het beoordelen van potentie. Iedereen heeft een persoonlijk referentiekader dus niemand is echt 100% objectief. Waar mensen werken worden nu eenmaal fouten gemaakt. Blijft jouw inwendige vuur dan nog branden?

Ben jij bereid om dingen te doen die anderen niet doen, zodat jij kan doen wat anderen niet kunnen?

Wat heb jij ervoor over om anders te zijn dan de rest, om op te vallen?

Hoe graag wil jij het? 

Avatar

Over Dennis Meier

Dennis Meier is actief als individuele trainer voor amateur en profvoetballers. Expert Team Member Cognitive Training Germany | RJO PSV/ Eindhoven | Dayton Dutch Lions | CSU Craiova |
Dit bericht is geplaatst in Jeugdvoetbal. Bookmark de permalink.