Dennis Meier

INTER Academy Dennis Meier

Ongeacht het niveau, spelers individueel helpen bij hun ontwikkeling dat is mijn specialiteit!

Als Trainer/Coach ben ik bij diverse prof – en amateurclubs werkzaam geweest. Momenteel ook als INTER (Milan) Academy Coach en bij de voetbalstages van Voetbalito in België (Total Soccer Method).

Ik ben gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cognitieve voetbaltrainingen binnen diverse speelwijzes. In de webshop vindt u o.a. een Ebook over Cognitieve training welke is getest bij FC Bayern München. 

Mijn Visie

De kwaliteit van de (jeugd)trainer is bepalend:  Mijn visie over hoe je het beste (jeugd)voetballers kunt   helpen bij hun ontwikkeling is voor een deel gebaseerd op mijn half Duitse afkomst, waarin de trainer inspireert en motiveert. Zodra een speler zijn passie voor het voetballen verliest, is het fundament voor een optimale talentontwikkeling weg. De inhoud (kennis) waarover je beschikt, en je sociale competenties bepalen in hoeverre je spelers beter kan maken. Dus niet alleen je reputatie of bepaalde diploma’s. Het is natuurlijk meegenomen dat je op een bepaald niveau gespeeld hebt, maar een goed paard maakt nog geen goede ruiter. In een ideale jeugdopleiding heb je een mix van goede ex-profs en pedagogisch onderlegde jeugdtrainers. Over het algemeen zal de eerste groep beter in de bovenbouw tot zijn recht komen, en de tweede groep in de onderbouw. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Iedereen is uniek, ook jeugdtrainers.

Dayton Dutch Lions

Dutch Lions met daarin Sonny Silooy, Dennis Meier, Ivar van Dinteren, Oscar Moens en Geert den Ouden.

De kwaliteit van trainingen: Naar mijn mening moeten spelers continu, leeftijdsspecifiek, worden uitgedaagd om zelf oplossingen te vinden in oefeningen, die voorzien zijn van veel variaties. Dit om verveling en dus een stagnerende ontwikkeling te voorkomen. Er moet een goede balans zijn tussen het aanbieden van structuur en variatie, want voor het zelfvertrouwen van een speler is het belangrijk dat hij zijn progressie kan zien en voelen. Spelers die over goede cognitieve vaardigheden en een goede spelintelligentie beschikken kunnen sneller en beter anticiperen op continu veranderende voetbalsituaties. Daarmee kun je het verschil maken op gebied van tijd en ruimte, welke cruciaal zijn in het moderne voetbal. Natuurlijk moet je ook beschikken over goede technische vaardigheden, een goede voetbalconditie en mentaliteit, Techniek moet echter wel functioneel zijn. Een passeerbeweging maken om de beweging is zinloos! Spelers kunnen de transfer naar de wedstrijd niet maken en het kost alleen maar energie. 

Het opleiden van jeugdtrainers in Roemenië is een belangrijke ontwikkeling geweest voor bijvoorbeeld Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Zij spelen nu structureel in het linkerrijtje van de Liga 1.

Het doel van voetballen is niet balbezit of schijnbewegingen maken, maar het winnen van de wedstrijd door meer goals te maken dan je tegenstander. Dat kan alleen als je spelers ook gaat coachen en trainen op richting. Dus niet alleen op moment, snelheid en positie. 

Teveel talent gaat verloren door te vroeg scouten: Uit onderzoeken van o.a. de Duitse Voetbalbond komt naar voren dat de meeste “toptalenten” vroegtijdig afvallen. Het percentage van spelers (< 12 jaar) is maar liefst 99%! Er wordt teveel gekeken hoe jeugdspelers op het moment presteren “High Performers”, en niet op potentie “High Potentials”. Scouten op potentie is ook ontzettend moeilijk, sterker nog tot 13 jaar is het (bijna) niet te voorspellen. Feit is dat er teveel talent verloren gaat. Spelers die niet worden opgemerkt, door bijvoorbeeld het “geboortemaand-effect” en “laatrijpers”, krijgen minder kwalitatieve trainers en dus minder goede trainingen. Zij kunnen daardoor eigenlijk niet meer aanhaken. 

Profclubs waar ik werkzaam ben geweest

  • Dayton Dutch Lions (USA) – Assistent Trainer 1e team, Individuele Trainer
  • RJO PSV/ Eindhoven (NL) – Jeugdtrainer
  • CSU Craiova (Roemenië) – Assistent Trainer 1e team, Individuele Trainer, Sportvoedingsdeskundige
  • Verschillende clubs in Japan – Voetbalworkshops 
  • INTER Academy (BE)  -Jeugdtrainer U8 – U19