Cognitieve dissonantie in het voetbal

Als je de titel leest dan zul je wellicht denken wat bedoeld hij daar in hemelsnaam mee? Toch is het een belangrijk psychologisch verschijnsel wat een persoonlijke – en clubontwikkeling in de weg staat. De term cognitieve dissonantie komt uit de psychologie en ontstaat als waargenomen opvattingen en feiten in strijd zijn met de eigen overtuiging of opvatting. De reactie bestaat vaak uit het veranderen van opvattingen en/of het gedrag aanpassen of te rationaliseren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld opmerkingen zoals; “ja, maar vroeger”,  “Zo doen we het altijd” of “Ik zit al 20 jaar in het vak”. Je kunt geen veranderingen verwachten als je zelf niet bereid bent om te veranderen. Durven te veranderen betekent niet dat je automatisch je complete identiteit overboord moet gooien.

cognitieve dissonantie in het voetbal

Om te kunnen veranderen moet je uit je comfortzone komen. In dat proces zul je risico’s moeten durven nemen en zul je fouten maken, maar je kunt beter nieuwe fouten maken dan steeds dezelfde. Toen het concept van mijn boek over cognitieve trainingen bij Bayern München werd afgegeven, was ik natuurlijk ook zenuwachtig. In Duitsland heb je wel het voordeel dat je wordt beoordeeld op je competenties en inhoud, niet op reputatie of diploma’s. Ik had op safe kunnen spelen en mijn uitgever gewoon het boek laten publiceren, maar ik koos er toch voor om me kwetsbaar en open op te stellen. En wat bleek? Men was enthousiast over de oefenstof en ik heb feedback gekregen om voor nog meer variatie te zorgen. Resultaat; een beter boek en zelf meer inhoud gekregen als trainer.

cognitieve dissonantie, cognitieve training, voetbal

Klik op de foto om het Ebook te bestellen 

Toen Duitsland roemloos ten onder ging het afgelopen WK werd er door velen geroepen “Zie je nu wel, allemaal onzin. We hoeven in Nederland helemaal niets te veranderen. Het zijn allemaal golfbewegingen”. Tijdens een persconferentie vorige week gaf de Duitse bondscoach toe dat het zijn fout was geweest om teveel uit te gaan van het perfectioneren van balbezit, tot het arrogante toe zelfs. Dat een bondscoach in het openbaar zijn persoonlijke fouten durft toe te geven, zou een voorbeeld moeten zijn voor veel (amateur)trainers.

Het halen van de groepsfase Champions League is een geweldige prestatie van PSV en Ajax. Maandenlang was er sprake van cognitieve dissonantie. Was Mark van Bommel niet te snel hoofdtrainer bij PSV geworden? Erik ten Hag was niet de juiste persoon voor Ajax?

De visie van Erik ten Hag komt vooral voort uit zijn periode als trainer bij het tweede van Bayern München waar Pep Guardiola de scepter zwaaide. Alfred Schreuder was assistent van Julian Nagelsmann bij Hoffenheim. Mark van Bommel is ook geen onbekende in het Duitse voetbal en maakt bij PSV een uitstekende indruk. Komen hun prestaties door persoonlijke ontwikkeling en opgedane kennis uit het buitenland of zijn het toch maar golfbewegingen?

Avatar

Over Dennis Meier

Dennis Meier is actief als individuele trainer voor amateur en profvoetballers. Expert Team Member Cognitive Training Germany | RJO PSV/ Eindhoven | Dayton Dutch Lions | CSU Craiova |
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.