Presteren op basis van Beloning en Erkenning

Deze woorden lijken zo simpel, maar toch zijn ze niet altijd aanwezig in het “pakketje” sociale eigenschappen van een trainer. De Duitse trainer Julian Nagelsmann gaf eerder al aan dat een trainer die sociaal een idioot is, een probleem gaat krijgen met het behalen van successen. Je kunt spelers zelfs een geldbedrag geven, maar zonder waardering zal de prestatie nooit optimaal zijn. Volgens de Duitse sportpsycholoog Peter Henningsen uit München moet er een balans zitten tussen inspanning en erkenning. Als die balans er niet is kan het tot een “gratificatiecrisis” komen zoals hij dat noemt. Spelers voelen zich dan niet genoeg gewaardeerd, waardoor niet alleen hun prestatie afneemt, maar ook de kans op ziekmeldingen of onverklaarbare blessures toeneemt. Trainers die hun spelers waarderen door bijvoorbeeld te zeggen “Ik vind dat je geweldig speelt de laatste wedstrijden” of “Ik weet dat je het kan” zorgen ervoor dat de kans groot is dat spelers die waardering ook naar de trainer laten zien. Zoiets werkt beter dan een algemeen handenklapje. Je moet een goede relatie met je spelers willen opbouwen. Dat kan alleen als je de waardering per individu uitspreekt. Spelers die zich onzeker voelen zoek ik bijvoorbeeld nog een keer op als we samen het veld op – en/of aflopen.

De mens is in principe een sociaal wezen. Je houding naar jezelf hangt vaak af van wat anderen over je denken en zeggen. Zodra een speler voelt dat een trainer in zijn capaciteiten geloofd, zal zijn zelfvertrouwen toenemen. Daaruit volgend zal ook de doeltreffendheid toenemen waardoor de speler denkt, ik kan het eigenlijk wel, ik ga het nog een keer proberen, ik ga alles geven. Als een trainer daarnaast ook nog een duidelijk signaal afgeeft dat het maken van fouten geaccepteerd wordt, is de kans groot dat ook de frustratietolerantie en het doorzettingsvermogen zullen toenemen. Of een speler de gegeven lof serieus neemt hangt wel af van de persoon die dat doet. Hoe sterker de individuele relatie tussen speler en trainer hoe sterker het effect is van de beloning en erkenning.

Avatar

Over Dennis Meier

Dennis Meier is actief als individuele trainer voor amateur en profvoetballers. Expert Team Member Cognitive Training Germany | RJO PSV/ Eindhoven | Dayton Dutch Lions | CSU Craiova |
Dit bericht is geplaatst in Jeugdvoetbal. Bookmark de permalink.